19 Urquhart Street, Forres IV36 1DD

£153,000 Offers Over - Under Offer
Under Offer
  • Make Enquiry
  • Floorplan
  • Virtual Tour
  • View Home Report

Property Details

  • Type: Detached House
  • Availability: Under Offer
  • Bedrooms: 3
  • Bathrooms: 2
  • Reception Rooms: 2
  • Parking: Adjacent parking, Carport, Driveway, Off Road Parking, On Road Parking
  • Outside Space: Private gardens
  • EPC Rating: E
  • Council Tax Band: c

Property Features

  • Within walking distance to schools and town centre
  • Next to the Grant Park and Cluny Hill
  • Quiet no-through road

Property Summary

Nestled between the Grant Park and Forres High Street, this three-bedroom, detached, stone, character home, with garden and car port, sits in a quiet street in a wonderful central location.  Offering three bedrooms, dining kitchen, shower room, WC, sitting room and conservatory, 19 Urquhart Street could be a lovely family home.

Accommodation

Entering through a UPVC double glazed door into the conservatory.

Conservatory (2.9m x 4.1m)

The conservatory provides a spacious additional sitting room, complete with radiator, TV and electrical points. Wood cladding with a shelf above runs at a low level round the conservatory. With the original house external stone wall with two carriage lights, as a feature, the conservatory has 3 glazed walls looking into the garden. Carpet. Curtains and curtain rails. Glass panel door to hallway.

Hall

The hall provides access to the downstairs bedroom and sitting room. Carpeted stairs to the upper landing.

Bedroom 1 (2.8m x 5.7m)

This substantial bedroom has bay windows to the front gardens and a triple built-in wardrobe with mirrored doors, with cupboards above. The floor-to-ceiling storage is ample. Carpet. Radiator. TV point. Curtains and curtain rail.

Sitting room (5.5m x 2.7m)

Accessed from the hall, the sitting room is a cosy room with a multi-fuel stove sitting on a slate hearth with slate behind. A feature wall decorated from the sides of wooden wine boxes with a contrasting adjacent wall decorated with slate, makes this room unique. Access to a walk-in under-stairs cupboard (1.0m x 2.5m) providing substantial storage and housing the gas combi boiler (installed 09/2010).   Windows to the conservatory provide natural light into the sitting room. TV and phone point. Carpet. Door to further hall leading to shower room and dining kitchen.

Hall to shower room and dining kitchen

The hall has floor-to-ceiling cupboards spanning the length of this hallway. There is hanging space, shelving and an entire cupboard space with shelves dedicated to footwear. These cupboards provide and enormous amount of storage.

Shower room (2.0m x 1.9m)

With a two-piece white suite (WC and WHB) inset to modern white cabinets. The WC has a hidden cistern. The shower enclosure containing a mains shower. Contrasting wet wall covers the walls and ceiling. Vinyl flooring. Radiator and heated towel rail.

Dining Kitchen (3.2m x 5.1m)

The triple-aspect dining kitchen is an extension to the original house. A bright, L-shaped room with floor-mounted units to two walls and pantry-type units to a 3rd wall. Freestanding cooker with wall-mounted extractor fan above with bright coloured, wet wall to the wall behind. Space for a fridge freezer, plumbed for washing machine and dishwasher. A bowl-and-a-half sink with drainer sits beneath the wide window looking to the side of the house and a further wall-to-wall picture window looks to the front garden. Linoleum. TV point. UPVC double glazed door to car port.

Moving back to the front hall, the carpeted stairs, with wooden banisters to both sides, lead to the upper landing.

Upper landing

An L-shaped landing providing access to two further double bedrooms and the WC. Access to a large cupboard above the stairs and to the attic space, which is insulated. A window to the rear of the house brightens this area. Curtains and curtain rail. Carpet.

Bedroom 2 (2.9m x 4.5m)

To the front of the house with character coombed ceilings, clever use has been made of the coombs to provide a wide set of floor-to-ceiling openshelves and cupboards to one wall. Triple built-in wardrobes provide further hanging and shelf space. A dormer window to the front of the house allow for natural light and ventilation. TV and phone point. Carpet. Curtains and curtain rail.

WC (1.6m x 1.5m)

Recently fitted, bright WC with a two-piece white suite with the white basin inset to a modern bathroom cabinet. Two wooden shelves provide useful space. Tiled walls and flooring. Wall mounted mirror with light above. Towel and toilet rings. Window to the side of the house.

Bedroom 3 (3.4m x 3.6m)

A large bedroom with a dormer window towards the garden. Carpet. Curtains and curtain rail.

Attic

Accessed through a hatch from the upper hallway, the attic is crawl space only.

Outside

19 Urquhart Street has an enclosed garden to the front mostly laid to lawn with a stone wall to Urquhart Street with privacy fencing above.  A paved path from the wrought iron gate leads to the front door to the conservatory. A driveway to the side leads to an attached carport, with a further door through the carport to the public car park behind. The current owner parks immediately behind the house in the public car park and uses the carport as additional outdoor seating space. Two sheds are in the garden, one is a lean-to, wooden shed and the other a stone shed, both have power to them.

Urquhart Street is a quiet, no-through road running between the Grant Park and Forres High Street. 19 is situated a few seconds from the park and a couple of minutes from the High Street. Primary and Secondary schools, cafes, shops, library, swimming pool and community centre are all within a few minutes' walk.

Services: Electricity, gas, water, drainage and telephone.

Heating: Gas central heating

Double Glazing: Throughout