20A Urquhart Street, Forres IV36 1DD

£172,000 Offers Over - New Instruction
New Instruction
  • Make Enquiry
  • Floorplan
  • Virtual Tour
  • View Home Report

Property Details

  • Type: Semi-Detached House
  • Availability: For Sale
  • Bedrooms: 3
  • Bathrooms: 2
  • Reception Rooms: 1
  • Parking: On Road Parking
  • Outside Space: Private gardens
  • EPC Rating: D
  • Council Tax Band: B

Property Features

  • Newly renovated
  • New kitchen and bathrooms
  • Fantastic character home with original features
  • Walking distance to schools and amenities

Property Summary

Grade-C, newly renovated by a local architect this beautiful central home offers 3 bedrooms (1 en-suite), sitting room, kitchen, laundry and a bright, tidy “close” garden. A lovely combination of modern amenities with many original features retained. Situated a few seconds from the Grant Park and a couple of minutes from the High Street and all local amenities, 20A Urquhart Street could be a fantastic home for a family or a couple who want a “lock-up-and-go” type of property. Completely rewired, new gas central heating system with a combi boiler, kitchen, bathrooms and completely repainted.

Accommodation

Entering through a new timber door, half-glazed with a glazed side panel into the hall. The bright hall provides access to the sitting room, downstairs bedroom, under-stairs laundry and stairs to upper floor. Radiator. Wall-mounted coat hooks.

Bedroom 3 (3.2m x 2.8m)

With a window to the garden, this bedroom has been newly carpeted. Arched alcove to one wall with a shelf. Radiator. Door to en suite.

En suite (3.2m x 1.2m)

New two-piece white suite, WC and basin. The elongated ceramic basin, with mixer tap, is set on top of a modern white cabinet unit with two drawers and an oak countertop. Large mirror with LED lights.  Walk-in glass shower cubicle spanning the width of the room with wet wall. Laminate flooring. Extractor fan. Heated towel rail.

Under-stairs laundry (2.0m x 1.1m)

A clever use of the under-stairs cupboard to provide a laundry space not otherwise possible. With a laminate floor, shelf and wet-wall type back-splash, the cupboard has been plumbed for a washer/dryer and has electrical points and a light.

Sitting/Dining room (4.2m x 4.2m)

Lovely dual-aspect sitting room with windows to the garden and to Urquhart Street. The original fireplace has been renovated to provide a beautiful stone-feature to the room, perfect for the installation of a wood burning stove (subject to appropriate consents).  Alcove, with reinforced wall to hold a wall-mounted TV and containing phone, satellite and TV points. New satellite dish and TV aerial installed. Shelf below. Original sash-and-case windows, each with a shelf below. Feature cornicing. The room has been newly carpeted and painted. Two walls have been artfully restored to the original plasterwork and clear-coated as a feature, reminiscent of a city loft apartment. Wall mounted uplighters. A vertical wall-mounted radiator. Open plan to the kitchen. Half-glazed door to hall.

Kitchen (2.7m x 2.0m)

Newly installed kitchen with white floor and wall mounted units. Wood counter-top with contrasting wet-wall type backsplash. Integrated AEG hob, extractor fan and dishwasher. Bowl-and-a-half sink with mixer tap. Window. Space for under-counter fridge. Flat panel, wall mounted radiator. Wood-effect laminate flooring.

A beautiful 1880s staircase curves from the lower floor to the upper floor with the original wooden handrail and banisters. The upper hall provides access to the bedrooms. A large hallway cupboard contains the new combi boiler, electricity fusebox and provides ample storage space. Feature 1880s exposed plasterwork restored and clear-coated. Window to the garden,

Bedroom 2 (3.2m x 4.3m)

A large bedroom with a window towards the garden close. The casement window has been renovated and adjusted to open completely into the room. Newly carpeted. Triple wardrobe with mirrored doors provides hanging and shelf space. Further cupboard space above. To the side of the wardrobe are shelves. An original “press” with wooden door provides further storage with shelves. Original cornicing. Radiator. Access to the loft space. New oak door to Jack-and-Jill bathroom.

Bathroom (2.7m x 2.1m)

A really lovely bathroom, bright and spacious. A large, opaque, sash-and-case window provides ample light to this room. Three-piece white suite comprising WC, P-shaped bath with shower screen and mains shower and basin. The round ceramic basin, with mixer tap, is set on top of a modern white cabinet unit with an oak countertop. Large mirror with LED lights above. Wet wall to the two walls behind the bath. Heated towel rail. Laminate floor. New oak doors to Bedrooms 1 and 2.

Bedroom 1 (4.3m x 4.3m)

Lovely dual-aspect room with windows to Urquhart Street and the garden close.  The casement window has been renovated and adjusted to open completely into the room. Newly carpeted.  Radiator. An original “press” with wooden door provides further storage with shelves. New oak door to Jack-and-Jill bathroom.

Attic

Accessed through a hatch from Bedroom 2, via a wooden Ramsay-type ladder, the attic has been completely re-insulated and floored providing tremendous storage space.

Outside

20A Urquhart Street has been completely repainted internally and externally. The close is accessed through a wrought-iron gate from Urquhart Street. It is paved with mature shrubs. This spacious, bright garden measures approximately 21m by 3m and provides a quiet outside area.  A unique, modern bench has been designed and installed opposite the house. External tap and electrical point. Wall-mounted mailbox. Although the attached Duffus Cottage has access through the close, 20A Urquhart Street owns the length of the close.

Urquhart Street is a quiet, no-through road running between the Grant Park and Forres High Street. 20A is situated a few seconds from the park and a couple of minutes from the High Street. Primary and Secondary schools, cafes, shops, library, swimming pool and community centre are all within a few minutes walk.