519 East Whins, The Park, Findhorn IV36 3TH

£315,000 Offers Over - New Instruction
New Instruction
  • Make Enquiry
  • Virtual Tour
  • Virtual Tour
  • View Home Report

Property Details

  • Type: Terraced House
  • Availability: For Sale
  • Bedrooms: 3
  • Bathrooms: 2
  • Reception Rooms: 1
  • Parking: On Road Parking
  • Outside Space: Private gardens
  • EPC Rating: B
  • Council Tax Band: D

Property Features

  • High specification eco-home
  • Unique opportunity to live in an eco-village as part of a community of like-minded individuals
  • Solar panels and air source heating
  • Spacious open-plan living
  • Minutes from expansive white beaches

Property Summary

An exceptional 3 bedroom property built with sustainable materials sitting in the heart of the popular East Whins Co-Housing Community. Beautifully maintained with wooden flooring throughout, white-painted walls and large windows, this spacious home has an abundance of light. Built approximately 7 years ago by local eco-builders GreenLeaf Design, the house has adhered to design principles which promote efficiency. Clad externally in larch, with Nordan timber and Velux double-glazed windows the house utilises air source heating and solar PV and thermal panels with an MVHR (mechanical ventilation and heat recovery) system.

With a productive garden to the rear and a colourful garden with patio to the front and further community allotments, the house offers access to ample outdoor spaces. This is a rare opportunity to purchase a property of character and quality in one of Scotland’s most unique seaside locations.

 ACCOMMODATION

Entering through a half-glazed wooden door to the bright porch/sunroom. The large windows to the front garden and the use of natural materials, light-coloured tiled floor and a wood lined wall, immediately make the house feel at one with the outdoors. A further large window looks to the living room. Access to the living room through a half-glazed timber door. Cupboard housing electricity fusebox.

Living Room (5.8m x 4.2m)

The living room is open-plan to the kitchen allowing light to stream in from both the front and back of the house. A beautiful room with wooden flooring and wide plank light-coloured wood ceiling. Painted white, the room feels spacious and open. The stair case leads from the living room to the upper floor. A large under stairs cupboard houses the hot water tank in addition to providing substantial storage space. Two phone points. TV point. Curtains and rail.

Kitchen (3.4m x 4.1m)

A bright kitchen with a good range of wall and base units to two sides and a large window overlooking the rear garden. A white ceramic sink with mixer taps sits beneath the window.  Integral fridge, freezer, dishwasher, ceramic hob, oven and extractor fan. Partial tile splashback. The kitchen is well planned with cupboard spaces fully accessible, a large pantry cupboard with pull-out shelves and a deep drawer with recycling bins. Vinyl flooring. Door to rear utility/vestibule.

 Shower room (2.1m x 1.8m)

A bright wetroom with a two piece white suite (WC and pedestal basin) and a glass shower enclosure with mains shower. Tiled floor and underfloor heating. Heated towel rail. Window. Extractor fan. Ceramic floor tiles.

Utility Room/Rear Vestibule (1.9m x 1.5m)

Accessed from the kitchen and with a door to the rear garden, the utility room has a range of shelving and houses the wall mounted Daikin boiler which is connected to the air source heat pump located to the rear of the house. Vinyl flooring.

Stairs to the upper floor lead from the living room

Sanded wood stair treads and white painted risers. The stair wall has an opening to the living room.

Upper landing

The upper landing has a sun tunnel to channel natural light. A deep linen cupboard with shelves provides wonderful storage. Access, via a Ramsay-type ladder, to the insulated and floored attic where the MVHR unit and TV aerial are located.

Bed 1 (3.0m x 4.0m)

To the front of the house, a spacious double bedroom with large Velux window looking across the front garden to the colourful houses beyond. Wood flooring, built-in cupboard with shelves. Three double electrical points. TV point.

Bedroom 2 (2.6m x 5.2m)

Also to the front of the house, a spacious double bedroom with large Velux window looking across the front garden. Wood flooring. Double built-in wardrobe with hanging rail and shelf. Three double electrical points. TV point.

 Bedroom 2 (3.5m x 3.2m)

To the rear of the house, a spacious double bedroom with large window looking across the rear gardens towards the dunes. Wood flooring. Double built-in wardrobe with hanging rail and shelf. Three double electrical points. TV point.

Bathroom (2.3m x 2.0m)

Three piece white suite (WC, pedestal sink and bath). The bath has wood panelling and a mains shower with glass enclosure above. Tiled floor with underfloor heating and additional electric panel radiator. Opaque window to rear garden. Wall mounted mirror with shaving point. Towel rail and ring.

Garden and Grounds

519 East Whins has a small rear garden and a colourful front garden with a decked patio area. In addition to the grounds immediately adjacent to the home, there are further communal allotments.

Communal areas

519 East Whins has joint ownership of 'The Sunshine Room and Den' and the Laundry Block, shared between 25 homes. The communal laundry with washing machines and tumble driers and a large room with high ceilings with multiple drying pulleys. It also has a workshop and a sheltered bike store. The Sunshine Room and Den has two community rooms, a kitchen and two wc's, one which has disabled access. It is rented out for various functions and therefore there is a monetary value associated with this ownership. The East Whins co-housing community has 30 parking spaces plus three disabled spaces.